Zbliża się Wielkanoc, więc nie może zabraknąć białej kiełbasy. Polecam przepis na pyszną białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą w słodko-ostrej marynacie.
Składniki:
- 5-6 białych kiełbas surowych
- 3 średnie cebule
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka miodu
- łyżka oleju
- tymianek, majeranek
- sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Cebule obieramy, kroimy w piórka. Miód mieszamy z musztardą, olejem i przyprawami. Kiełbasy przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakłuwamy nożem w kilku miejscach i rozsmarowujemy na nich marynatę. Posypujemy cebulą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 min pod przykryciem, następnie odkładamy przykrycie i pieczemy jeszcze jakieś 15 min do zarumienienia kiełbasek.
Zostaw odpowiedź