Polecam przepis na bardzo smaczną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, dwoma rodzajami sera i warzywami.
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu (wstążki)
- 300 g mięsa mielonego
- puszka groszku
- papryka czerwona
- spora garść oliwek zielonych
- 180 ml śmietany 30%
- 150 g sera żółtego
- 150 g sera wędzonego
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Mięso mielone podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę, następnie wlewamy śmietankę. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć, zdejmujemy patelnię z ognia. Do dużej miski wkładamy makaron, mięso z papryką, groszek, pokrojone w plasterki oliwki, starty ser żółty i przyprawy. Wszytko mieszamy ze sobą dokładnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy plastry sera wędzonego. Zapiekamy w 180 C przez ok 20-25 min.
Zostaw odpowiedź