Potrawa trochę pracochłonna, ale za to pyszna i bardzo sycąca. Podajemy ze skwarkami albo sosem i surówką.
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szczypty soli
Farsz:
- 500 kg mięsa (dałam łopatkę wieprzową)
- cebula
- sól, pieprz,
- ziele angielskie, liść laurowy
- parę łyżek wywaru z mięsa
Przygotowanie
Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilak łyżek wywaru i mieszamy.
Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia, następnie mielimy w maszynce na średnich oczkach albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich jajko, mąki i sól. Zagniatamy jednolite ciasto.
Z ciasta odrywamy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy dokładnie.
Surowe kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy około 2 – 3 minut od wypłynięcia i odcedzamy.
Zostaw odpowiedź