Pyszna potrawa na obiad. Można podać z sosem czosnkowym albo ulubioną surówką.
Składniki (na ok 10 sztuk):
- 6-7 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową)
- mała cebula
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- parę łyżek wywaru z mięsa
Przygotowanie
Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilka łyżek wywaru i mieszamy.
Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na pure i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta odrywamy kulki wielkości mandarynki. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy jak pierogi.
Pierogi smażymy na oleju z obu stron na złoto.
Zostaw odpowiedź