Przepis na prostą i bardzo pyszną zapiekankę z ziemniaków. Por i boczek dodaje jej niesamowitego smaku.
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- por
- 200 g boczku
- 100 ml mleka
- 180 ml śmietany 12%
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w paski, por w półplasterki i oba składniki podsmażamy na patelni.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, następnie por i boczek, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, na to reszta ziemniaków. Śmietanę mieszamy z mlekiem i zalewamy taką masą zapiekankę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C bez przykrycia przez około 30 min.
Zostaw odpowiedź