Pyszna i tania zapiekanka, która przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią ryż.
Składniki:
- 2 torebki ryżu (parboiled)
- ok 300 g kiełbasy (dałam Żywiecką)
- cebula
- ok. 250 g pieczarek
- puszka kukurydzy
- 4-5 łyżek ketchupu
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, bazylia i papryka ostra lub wędzona
Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Kiełbasę podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy razem. Do sporej miski wsypujemy ryż, kiełbasę i pieczarkami, odsączoną kukurydzę, połowę startego sera żółtego, ketchup i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą startego sera. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 20 minut pod przykryciem, następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Zostaw odpowiedź