Przepis na pyszne danie sezonowe z młodą kapustą.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 250 g boczku wędzonego
- cebula
- 200 ml śmietany 18%
- pęczek świeżego koperku
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na ćwiartki, odkrawamy głąb i szatkujemy.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Kapustę i marchew wkładamy do garnka, zalewamy półtora szklanki wody, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty. Całość przyprawiamy, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Zostaw odpowiedź