Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem

Przepis na pyszną cukinię nadziewaną mięsem mielonym, pieczarkami i kaszą jaglaną.

Składniki:

  • 5 średnich cukinii
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra, oregano
  • 200 g sera żółtego

Przygotowanie
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem.

cukinia_kasza