Przepis na pyszną cukinię nadziewaną mięsem mielonym, pieczarkami i kaszą jaglaną.
Składniki:
- 5 średnich cukinii
- 500 g mięsa mielonego
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 250 g pieczarek
- cebula
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra, oregano
- 200 g sera żółtego
Przygotowanie
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem.
Zostaw odpowiedź