Przepis na lekki barszcz ukraiński z młodych warzyw. Idealny na letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal.
Składniki (na ok 6 porcji zupy):
- 500 g młodych ziemniaków
- duży pęczek botwinki
- pół główki małej młodej kapusty
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- puszka fasoli czerwonej
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
- koperek
Przygotowanie
Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany koperek, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku.
Zostaw odpowiedź