Prosty przepis na bułeczki drożdżowe z farszem pieczarkowym, posypane żółtym serem.
Składniki:
Ciasto:
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 2 jaja
- 0,5 kg mąki
- 100 g drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g pieczarek
- cebula
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Dodatkowo: ok 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy ketchup i przyprawy i wystudzamy.
Masło rozpuszczamy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy cukier i łyżkę mąki, zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przesiewamy mąkę i dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło, rozczyn, resztę mleka i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kulek. Rozwałkowujemy je, na środku układamy farsz i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy je ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż się zezłocą.
Zostaw odpowiedź