Bułki drożdżowe z pieczarkami

Prosty przepis na bułeczki drożdżowe z farszem pieczarkowym, posypane żółtym serem.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 jaja
  • 0,5 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

Dodatkowo: ok 150 g sera żółtego

Przygotowanie
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy ketchup i przyprawy i wystudzamy.
Masło rozpuszczamy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy cukier i łyżkę mąki, zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przesiewamy mąkę i dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło, rozczyn, resztę mleka i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kulek. Rozwałkowujemy je, na środku układamy farsz i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy je ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż się zezłocą.

bulki_pieczarki