Pyszne danie obiadowe, które można również wziąć do pracy czy szkoły, gdyż smakuje fantastycznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- ok 250 g makaronu rigatoni, penne lub innego ulubionego
- 200 g fasolki szparagowej
- ok 100 g jarmużu
- 50 g słonecznika
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól himalajska, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg instrukcji na opakowaniu. Fasolkę gotujemy również osolonej wodzie do miękkości.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Jarmuż płuczemy i odrywamy twarde łodyżki. Wkładamy go do pojemnika rozdrabniacza. Dodajemy obrany czosnek, słonecznik, oliwę, po szczypcie soli i pieprzu. Wszystko miksujemy na papkę. Jeśli pesto wyszło zbyt gęste można dodać więcej oliwy lub trochę zimnej wody.
Makaron i fasolkę przekładamy do jednego naczynia, dodajemy pesto i przekrojone na pół pomidory. Mieszamy, aż pesto rozprowadzi się równomiernie na makaronie i fasolce.
Zostaw odpowiedź