Smaczna i zdrowa sałatka, idealna na lunch do pracy. Jeśli całość podzielimy na 4 porcje, to jedna będzie miała tylko 170 kcal.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- mała cebula czerwona
- mała cukinia
- pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki kiszone
- sól i pieprz
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia.
Cebulę, rzodkiewki i ogórki kroimy w kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż lekko zmięknie.
W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
bardzo lubię takie sałatki – biorę kaszę, po trochu wszystkich warzyw, które znajdę w lodówce i za każdym razem wychodzi coś pysznego 🙂