Kasza owsiana z warzywami – obiad wegański i fit (450 kcal)

Przepis na szybki i pyszny obiad z kaszą owsianą i warzywami. Takie danie jest bardzo zdrowe i lekkie. Jedna porcja to ok 450 kcal.

Składniki (2 porcje):

  • szklanka kaszy owsianej
  • mała cukinia
  • papryka czerwona
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • cebula
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • łyżka oleju

Przygotowanie
Jeśli mamy kaszę w woreczku, gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Kaszę sypką płuczemy, odcedzamy, zalewamy dwoma szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka (ok 20-30 min). Jeśli wchłonie cały płyn, a będzie jeszcze twardawa, dolewamy wody.
Cebulę kroimy w piórka, seler i cukinię w kostkę, paprykę w paski. Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez chwilę, następnie wlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości.
Warzywa mieszamy z kaszą, doprawiamy do smaku.

kasz_ows_warzywa