Domowe kotlety sojowe

Zrobione w domu kotlety sojowe są o wiele smaczniejsze od tych przetworzonych kupowanych w sklepie, które dla mnie smakują jak tektura. Domowe kotlety są bogate w białko i stanowią dobry zamiennik mięsa.

Składniki (na około 8 kotletów):

  • ok 350 g soi
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • tymianek, pietruszka
  • bułka tarta

Przygotowanie
Na wieczór przed przygotowaniem kotletów soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przypraw nie szczędzimy, gdyż soja sama w sobie jest dość mdła. Następnie dodajemy jajka i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą to być otręby) i smażymy na oleju z obu stron na złoto.

kotlety_sojowe