Przepis na pyszną wegańską pastę kanapkową z fasoli.
Składniki:
- ok 1,5 szklanki fasoli Jaś
- 2 cebule
- jabłko
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 2-3 goździki
- majeranek
- ok pół szklanki zimnej wody
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie
Na wieczór przed planowanym przygotowaniem pasty, fasolę zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości około 1,5 h.
Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, jabłko, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździki. Dusimy na małym ogniu do zezłocenia się jabłka i cebuli. Przyprawy usuwamy.
Do odcedzonej i wystudzonej fasoli dodajemy sos sojowy i wodę i miksujemy blenderem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy jeszcze wody. Następnie dodajemy jabłko z cebulą, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zostaw odpowiedź