Wielkanocna sałatka z szynką i jajkiem

sałatka z szynką i jajkiem

Wiosenna sałatka z szynką i jajkiem to świetna propozycja na wielkanocny stół. Sałatka jest szybka w przygotowaniu, robi się ją praktycznie w 15 minut, dlatego jest również dobrą propozycją na błyskawiczną kolację. Jest łagodna w smaku i lekkostrawna, naprawdę pyszna! Idealna jako przystawka do dań mięsnych, albo samodzielne danie.

Składniki na sałatkę z szynką i jajkiem:

  • pęczek rzodkiewki
  • 200 g ulubionej szynki
  • puszka groszku konserwowego
  • 5 jaj
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Szynkę, jajka i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez łączymy z jogurtem i przyprawami. Sosem polewamy resztę składników i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.

sałatka z szynką i jajkiem
sałatka z szynką i jajkiem

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: