Gulasz z białą kiełbasą i warzywami

Gulasz z białą kiełbasą
Gulasz z białą kiełbasą

Po świętach Wielkanocnych został mi jeszcze w zamrażalniku zapas białej kiełbasy, więc postanowiłam do czegoś ją wykorzystać. Tak powstał gulasz z białą kiełbasą i warzywami – danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Do tej pory białą kiełbasę podawałam gotowaną lub zapiekaną w piekarniku, ale w takiej formie jest również pyszna.

Składniki na gulasz z białą kiełbasą:

  • 4 białe parzone kiełbasy
  • mała czerwona papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • 2 ogórki konserwowe
  • 150 ml śmietany 30%
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, pieprz ziołowy

Przygotowanie

Białą kiełbasę obieramy z jelita i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy ją na patelni i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany drobno czosnek. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy na niewielkim ogniu jeszcze ok 15 minut.