Po świętach Wielkanocnych został mi jeszcze w zamrażalniku zapas białej kiełbasy, więc postanowiłam do czegoś ją wykorzystać. Tak powstał gulasz z białą kiełbasą i warzywami – danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Do tej pory białą kiełbasę podawałam gotowaną lub zapiekaną w piekarniku, ale w takiej formie jest również pyszna.
Składniki na gulasz z białą kiełbasą:
- 4 białe parzone kiełbasy
- mała czerwona papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała cukinia
- 2 ogórki konserwowe
- 150 ml śmietany 30%
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Białą kiełbasę obieramy z jelita i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy ją na patelni i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany drobno czosnek. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy na niewielkim ogniu jeszcze ok 15 minut.
Zostaw odpowiedź