Zielona surówka z młodej kapusty

surówka z młodej kapusty
surówka z młodej kapusty

Prosty przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, ogórka i koperku. Jedna z najprostszych i najlepszych. W sezonie letnim nie może jej zabraknąć na stole. Można ją podać jako dodatek do obiadu albo do mięs z grilla, czy zjeść samodzielnie.

Składniki na surówkę z młodej kapusty:

  • główka młodej kapusty
  • 3 ogórki gruntowe lub jeden długi
  • pęczek koperku
  • ok 180 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i szatkujemy, ogórki kroimy w paseczki, koper siekamy. Warzywa przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na jakieś pół godziny. Następnie odlewamy ewentualną wodę, która się wytworzy i dodajemy jogurt wymieszany z sokiem z cytryny. Przyprawiamy pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

surówka z młodej kapusty
surówka z młodej kapusty

Inne przepisy na surówkę z młodej kapusty:

Surówka z młodej kapusty z marchewką

Surówka z młodej kapusty z pomidorami i kukurydzą

Surówka z młodej kapusty z oliwkami i kukurydzą