Prosty przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, ogórka i koperku. Jedna z najprostszych i najlepszych. W sezonie letnim nie może jej zabraknąć na stole. Można ją podać jako dodatek do obiadu albo do mięs z grilla, czy zjeść samodzielnie.
Składniki na surówkę z młodej kapusty:
- główka młodej kapusty
- 3 ogórki gruntowe lub jeden długi
- pęczek koperku
- ok 180 ml jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i szatkujemy, ogórki kroimy w paseczki, koper siekamy. Warzywa przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na jakieś pół godziny. Następnie odlewamy ewentualną wodę, która się wytworzy i dodajemy jogurt wymieszany z sokiem z cytryny. Przyprawiamy pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Inne przepisy na surówkę z młodej kapusty:
Surówka z młodej kapusty z marchewką
Surówka z młodej kapusty z pomidorami i kukurydzą
Zostaw odpowiedź