Smaczna, lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem, warzywami i sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Zamiast tuńczyka można dodać szynkę konserwową, też będzie pasować.
Składniki na sałatka warstwowa z tuńczykiem:
- pęczek rzodkiewek
- mała czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- 4 jajka
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
- szczypiorek
Sos:
- 150 ml gęstego, naturalnego jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kotkę. Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Rzodkiew ścieramy na tarce. Jogurt i majonez łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie.
W przezroczystej misce układamy kolejno: tuńczyk, kukurydza, papryka, groszek, jajka, sos czosnkowy, rzodkiew i szczypiorek.
Zostaw odpowiedź