Przepis na niezwykle smaczną potrawę na obiad, czyli młodą kapustę duszoną w śmietanie z dodatkiem kiełbaski i koperku. Młoda kapusta po chłopsku to jedna z moich ulubionych wiosennych potraw. Jest pyszna i robi się ją bardzo szybko. Podajemy z młodymi ziemniakami albo pieczywem.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 2 średnie marchwie
- ok 0,5 kg kiełbasy
- 2 średnie cebule
- ok 150 ml śmietany 30%
- łyżka mąki
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Oba składniki podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę i marchew start na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu, aż kapusta stanie się miękka. Następnie dodajemy posiekany koperek, przyprawy i śmietanę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Wygląda pysznie. I wyobrażam sobie jeszcze młode ziemniaczki do tej kapusty 🙂