Przepis na bezglutenowe ciasto jogurtowe na bazie mąki ryżowej. Ciasto jest pyszne – miękkie i puszyste. Do ciasto można dodać dowolne owoce: truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie pokrojone w kostkę czy ananasa…
Składniki na bezglutenowe ciasto jogurtowe:
- 300g mąki ryżowej (2 szklanki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g cukru (2/3 szklanki)
- 300g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 g oleju (pół szklanki)
- szklanka owoców świeżych lub mrożonych (dałam maliny i jeżyny)
Przygotowanie
Mąkę ryżową przesiewamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dokładamy jogurt naturalny, olej i jajka. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Blaszkę (o wym. 24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Równomiernie je rozprowadzamy po całej powierzchni. Na cieście układamy owoce. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Dziękuję za przepis. Ciasto wyroslo i jest puszyste. Dałam mniej owoców bo bałam się że nie wyrośnie ale następnym razem spróbuję więcej. Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Polecam wszystkim.
Jestem już po dwóch kawałkach 🙂 Ciasto ładnie wyrasta, jest wilgotne i bardzo smaczne. Super przepis 😀
Właśnie się piecze😀
Rewelacyjne w smaku, szybko się robi, super!!