Bezglutenowe ciasto jogurtowe z owocami

bezglutenowe ciasto jogurtowe
bezglutenowe ciasto jogurtowe

Przepis na bezglutenowe ciasto jogurtowe na bazie mąki ryżowej. Ciasto jest pyszne – miękkie i puszyste. Do ciasto można dodać dowolne owoce: truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie pokrojone w kostkę czy ananasa…

Składniki na bezglutenowe ciasto jogurtowe:

  • 300g mąki ryżowej (2 szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru (2/3 szklanki)
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g oleju (pół szklanki)
  • szklanka owoców świeżych lub mrożonych (dałam maliny i jeżyny)

Przygotowanie

Mąkę ryżową przesiewamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dokładamy jogurt naturalny, olej i jajka. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Blaszkę (o wym. 24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Równomiernie je rozprowadzamy po całej powierzchni. Na cieście układamy owoce. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

bezglutenowe ciasto jogurtowe
bezglutenowe ciasto jogurtowe