Schab pod pierzynką z marchwi i sera

Schab pod pierzynką
Schab pod pierzynką

Schab pod pierzynką to niebanalny, a zarazem bardzo prosty w wykonaniu przepis na pyszny obiad. Podajemy z ziemniakami bądź ryżem i ulubioną surówką.

Składniki na schab pod pierzynką:

  • kilka plastrów schabu (wg potrzeb)
  • średnia marchew
  • mała cebula
  • ok 2 łyżki majonezu
  • musztarda
  • ser żółty wędzony
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Plastry schabu rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marchew ścieramy na tarce i mieszamy z majonezem. Cebulę kroimy w kostkę. Na jednej stronie schabu rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy, układamy cebulę, na nią marchew z majonezem. Całość przykrywamy plastrami sera wędzonego. Schab zapiekamy około 30 minut w temp 180 C.

Schab pod pierzynką
Schab pod pierzynką