Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym inaczej nazywana zapiekanką pasterską jest wyjątkowo smaczną i sutą potrawą. Połączenie ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek jest niezawodnym sposobem na pyszny obiad, który zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom.

Składniki:

  • ok 800 g ziemniaków (5 dużych)
  • por
  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • masło
  • 1/3 szklanki mleka
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżką masła i mlekiem na gładką masę. Do puree dodajemy por i mieszamy. Mięso mielone i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy przez chwilę. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę masy ziemniaczanej, na nią układamy mięso mielone z pieczarkami i nakrywamy drugą połową puree. Całość wygładzamy i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut w temp 180 C.

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym