Przepis na pyszne bułki faszerowane mięsem i pieczarkami to sposób na reanimację nieco czerstwego pieczywa. Bułki zasmakują nawet największym niejadkom.
Składniki:
- 6 bułek
- 200 g mięsa mielonego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- cebula
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Ścinam wierzchy bułek i wydrążamy miąższ. Odpadki można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą. Posiekaną cebulę podsmażamy z mięsem mielonym i pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Farsz nakładamy do bułek. Bułki ustawiamy na blaszce i posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
idealne dla mojego Lubego 🙂
http://www.zielonakuchnia.blogspot.com
2 łyżeczki przecieru pomidorowego to zdecydowanie za mało. 2 łyżeczki znikają wśród pozostałych składników i farsz wychodzi dość suchy. Z 5-8 dużych łyżek (na oko: tak by było widać przecier wśród farszu ale bez przesady by farszu nie utopić)
Jak dla mnie tyle przecieru pomidorowego to zdecydowanie za dużo, gdyż całkowicie zdominuje smak farszu. Ale co kto lubi 😉