Kapsalon to holenderska wersja kebaba. Domowa wersja jest wyjątkowo smaczna i przygotowana ze składników, które sami wybieramy. Danie to tradycyjnie przygotowuje się w aluminiowych foremkach i każdy ma od razu osobną porcję, ale równie dobrze całość można zapiec w jednym naczyniu żaroodpornym i rozłożyć na talerze.
Składniki (na 3 duże porcje):
-
- 3 foremki aluminiowe
- 8-10 średnich ziemniaków
- 2 piersi z kurczaka
- łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
- 150 g żółtego sera (gouda)
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- pół ogórka szklarniowego
- mała cebula czerwona
Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki (można również wykorzystać gotowe frytki mrożone). Ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli frytki przygotowujemy sami z surowych ziemniaków, skrapiamy je olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kebab-gyros i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
Jogurt i majonez mieszamy ze sobą,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kapustę szatkujemy, ogórka kroimy w plasterki, pomidora w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa mieszamy ze sobą.
Na dno foremek aluminiowych wykładamy frytki. Na frytki kładziemy kurczaka, a całość posypujemy startym żółtym serem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjmujemy, przykrywamy surówką z warzyw i polewamy sosem czosnkowym.
Zostaw odpowiedź