Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym

Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym
Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym

Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Podane z ziemniakami z wody i surówką z buraczków lub kapusty, smakują wręcz obłędnie. Sprawdzą się idealnie również jako ciepła przekąska na imprezie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki)
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5-6 pieczarek
  • cebula
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka wędzona, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek suszony

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub maśle. Kiedy się ładnie zeszkli dodajemy pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i dusimy, aż odparuje cała woda. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy gładką masę. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy po łyżce pieczarek i startego żółtego sera. Mięso zlepiamy i formujemy w walec. Smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoto.

Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym
Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym