Śledzie w sosie tatarskim z jajkami to pyszna przystawka, która idealnie nadaje się na Święta czy inne uroczyste okazje.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 0,5 l mleka
Sos tatarski:
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 1/2 szklanki marynowanych grzybków
- mała cebula
- gałązka natki pietruszki
- 3 jajka
- 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12%
- 4 kopiaste łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- 1/3 łyżeczki cukru brązowego
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
Śledzie moczymy w mleku przez około 12 godzin. Następnie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka, ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski.
Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier i przyprawy mieszamy ze sobą. Sos dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko mieszamy.
Filety śledziowe wykładamy na talerz lub do salaterki, a na nie nakładamy sos tatarski.
Zostaw odpowiedź