Zapiekanka ziemniaczana z rybą

Zapiekanka ziemniaczana z rybą
Zapiekanka ziemniaczana z rybą

Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z rybą, koperkiem i porem to proste i szybkie danie. Idealny pomysł na bezmięsny obiad.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 2-3 filety z ulubionej ryby (dałam dorsza)
  • por
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Rybę dzielimy na kawałki, pora kroimy w półplasterki. Koperek siekamy. Śmietanę, jajka, koper, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Ziemniaki rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na nich układamy rybę i pora. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 30 min w temp 180 C (zapomniałam przykryć i dlatego por się lekko przypalił).

Zapiekanka ziemniaczana z rybą
Zapiekanka ziemniaczana z rybą