Szybkie ciasto piegusek z owocami przygotujemy w 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja wykorzystałam mrożone wiśnie, ale będzie pyszne również z truskawkami, brzoskwiniami, borowikami, rabarbarem czy jabłkami. Nie podaję dokładnej wagi owoców, gdyż tutaj też mamy dowolność. Jeśli chcemy bardziej wilgotne ciasto, dodajemy więcej owoców, jeśli bardziej „babkowate” wtedy ilość którą pokazuję na filmiku wystarczy.
Składniki:
- 125 g masła
- 1,5 szklanki mąki (200 g)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka cukru (200 g)
- 5 jajek
- 3 łyżki ziaren chia
- owoce (świeże lub mrożone)
Przygotowanie
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i chia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy sypką mieszankę z mąk i ucieramy na gładką masę. Masę przekładamy do formy (u mnie blaszka 24x24cm), na wierzchu układamy owoce, trochę je wciskając w masę. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź