Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie orzechowym jest idealny na szybki, ale niebanalny obiad. Danie typu stir fry jest bardzo, bardzo pyszne, a jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy.
Pamiętajcie, aby czytać skład makaronu noodle przez zakupieniem, gdyż nie powinien mieć innych składników niż mąka, woda, sól, ewentualnie jajka i kurkuma. Nie używajcie makaronu z zupek chińskich, gdzie można znaleźć zabójczy dla naszego organizmu tłuszcze palmowy i inne „ulepszacze”.
Składniki na makaron noodle z kurczakiem i warzywami:
- pierś z kurczaka
- spora marchew
- cebula
- dwie różnokolorowe papryki (u mnie czerwona i zielona)
- 100 g makaronu noodle
- pieprz, sól, imbir, czosnek granulowany
Sos:
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- pół szklanki wody
- łyżka masła orzechowego
- łyżka brązowego cukru
- sok z 1/2 limonki lub 2 łyżki octu (winnego, jabłkowego, ryżowego)
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka mąki ryżowej
- sól, papryka ostra
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. Można odstawić go na godzinę do lodówki, aby przesiąkł przyprawami, ale nie jest to konieczne. Piersi podsmażamy na oleju w woku lub na patelni. Cebulę kroimy w piórka, marchew i papryki w paski. Cebulę i marchew dodajemy do piersi i smażymy przez około 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy papryki i całość smażymy do miękkości warzyw. Wszystkie składniki na sos podgrzewamy w rondelku, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos zacznie wrzeć, wlewamy go do kurczaka z warzywami. Makaron noodle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, aż zmięknie. Po tym czasie odcedzamy go i przekładamy na patelnię z sosem i kurczakiem. Całość mieszamy i podajemy gorące.
Zostaw odpowiedź