Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach to wyśmienita propozycja na pyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto, które dzieci pokochają (zresztą nie tylko one). Przygotowanie tego pysznego deseru zajmie około pół godziny, ale trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż jeśli chcemy, aby ładnie prezentowało się na talerzu, należy odczekać kilka godzin, aby masa budyniowa odpowiednio stężała. Nie raz jednak nie zachowywaliśmy tej zasady i pałaszowaliśmy ciasto od razu po przygotowaniu 🙂
Zamiast herbatników można użyć krakersów, wtedy deser otrzyma ciekawą słoną nutę, która bardzo dobrze komponuje się z tym deserem.
Składniki (na blaszkę o wymiarach 30×25 cm):
- około 2,5 paczki herbatników (250 g)
- 1200 ml mleka
- szklanka cukru
- 100 g mąki pszennej ( około pół szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej (około pół szklanki)
- 100 g masła
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 2 żółtka
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Szklankę mleka miksujemy dokładnie z oboma rodzajami mąk oraz jajkiem i dwoma żółtkami do uzyskania jednolitej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę mleka z mąką i mieszamy energicznie przez chwilę do czasu uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aby nie utworzył się kożuch.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową, na dnie układamy herbatniki, a na nie budyń, który powinien być jeszcze dość ciepły, ale nie gorący. Wyrównujemy go dokładnie i na nim układamy drugą warstwę herbatników. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia budyniu. Następnie napoleonkę wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masa budyniowa zesztywniała i łatwo się kroiła.
można masło zastąpić margaryna?
Można, ale nie polecam.