Najprostsze placki z cukinii podane z dipem ogórkowym to pyszna i lekka propozycja na wyśmienity obiad. Mogą również stanowić świetny dodatek do dań z mięsa czy ryb, wszelkie surówki też będą do nich pasować. Placki szybko się robi i nie wymagają wiele pracy. Polecam serdecznie wszystkim, którzy jak ja uwielbiają cukinię!
Najprostsze placki z cukinii – Składniki na 8 placków:
- 2 średnie cukinie (po około 300 g)
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki
- sól, pieprz
Dip ogórkowy:
- 250 g jogurtu greckiego
- 4-5 ogórków gruntowych
- sok z połowy cytryny
- po małym pęczku kopru i kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinie obieramy ze skórki (przy młodych cukiniach nie jest to konieczne), przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona, które wyrzucamy, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie dość dokładnie odciskamy sok i przekładamy do sporej miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy około 50 ml oleju. Nakładamy po dużej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując odstępy. Smażymy na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się, przewracamy łopatką na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy dip. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy je z nadmiaru wody i mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Dip najlepiej wstawić na 20-30 minut do lodówki, aby się schłodził.
Super, ten dip też 🙂
Super przepis