Dania główne

Najprostsze placki z cukinii

Najprostsze placki z cukinii podane z dipem ogórkowym to pyszna i lekka propozycja na wyśmienity obiad. Mogą również stanowić świetny dodatek do dań z mięsa czy ryb, wszelkie surówki też będą do nich pasować. Placki szybko się robi i nie wymagają wiele pracy. Polecam serdecznie wszystkim, którzy jak ja uwielbiają cukinię!

Najprostsze placki z cukinii – Składniki na 8 placków:

  • 2 średnie cukinie (po około 300 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz

Dip ogórkowy:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 4-5 ogórków gruntowych
  • sok z połowy cytryny
  • po małym pęczku kopru i kolendry
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cukinie obieramy ze skórki (przy młodych cukiniach nie jest to konieczne), przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona, które wyrzucamy, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie dość dokładnie odciskamy sok i przekładamy do sporej miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy około 50 ml oleju. Nakładamy po dużej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując odstępy. Smażymy na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się, przewracamy łopatką na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przygotowujemy dip. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy je z nadmiaru wody i mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Dip najlepiej wstawić na 20-30 minut do lodówki, aby się schłodził.

Najprostsze placki z cukinii

 

Inne przepisy z cukinią:

Najlepszy Pasztet Z Cukinii

Szybkie Placuszki Z Cukinii

Spaghetti Z Cukinii Z Kurczakiem

Bigos Z Cukinii

Dietetyczne Pizzerinki Z Cukinii (46 Kcal)

Szybka Zielona Surówka Z Ogórka I Cukinii

Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis

Cukinia Faszerowana Mięsem I Warzywami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago