Frittata z warzywami to pomysł na bardzo smaczny, bezmięsny obiad, który przygotujemy w nie dłużej niż pół godziny.

Frittata jest włoską potrawą, do której możemy dorzucić praktycznie wszystko i zalać to jajkami. Moja propozycja z dodatkiem ziemniaków sprawia, że danie jest bardzo sycące, dlatego z powodzeniem możemy zaserwować je na szybki obiad. Jeśli natomiast nie możecie sobie wyobrazić obiadu bez mięsa, możecie dorzucić do niej szynkę, boczek czy kiełbasę. Frittatę serwujemy na ciepło, ale również na zimno jest bardzo smaczna. Polecam wszystkim serdecznie!

Frittatę można przygotować również w piekarniku, ale jak dla mnie to niepotrzebnie wydłuża czas przygotowania. Nie musimy się martwić, że piekąc ją na patelni, należy ją całą przewrócić na drugą stronę, jak to najczęściej robi się z omletem, co często, zwłaszcza niewprawnym kucharzom, owocuje połamaniem owego omletu. Frittatę wystarczy smażyć na małym ogniu i przykryć pokrywką – zaoszczędzi nam to niepotrzebnego stresu, a jajka z wierzchu i tak się zetną.

Składniki na frittatę z warzywami:

  • 6 jajek
  • 2 cebule
  • 5 średnich ziemniaków
  • spora garść pomidorków koktajlowych
  • ser camembert
  • garść groszku mrożonego (około 100 g)
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz czosnkowy, ulubione zioła

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki oraz groszek i jeszcze chwilę smażymy. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Na patelnię dodajemy pomidory, a na całość wylewamy masę jajeczną. W masę wciskamy pokrojony na kawałki ser camembert. Całość smażymy na małym ogniu, aż masa zacznie się ścinać. Frittatę przykrywamy wtedy pokrywką i smażymy do czasu, aż masa w całości się zetnie. Po usmażeniu potrawę posypujemy szczypiorkiem.

Frittata z warzywami

Zobacz inne przepisy na obiad z jajkami w roli głównej:

Jajka W Sosie Porowo-Śmietanowym

Jajka Zapiekane W Kokilkach

Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry

Jajka W Sosie Chrzanowo-Koperkowym

Zapiekanka Z Jajek

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago