Frittata z warzywami to pomysł na bardzo smaczny, bezmięsny obiad, który przygotujemy w nie dłużej niż pół godziny.

Frittata jest włoską potrawą, do której możemy dorzucić praktycznie wszystko i zalać to jajkami. Moja propozycja z dodatkiem ziemniaków sprawia, że danie jest bardzo sycące, dlatego z powodzeniem możemy zaserwować je na szybki obiad. Jeśli natomiast nie możecie sobie wyobrazić obiadu bez mięsa, możecie dorzucić do niej szynkę, boczek czy kiełbasę. Frittatę serwujemy na ciepło, ale również na zimno jest bardzo smaczna. Polecam wszystkim serdecznie!

Frittatę można przygotować również w piekarniku, ale jak dla mnie to niepotrzebnie wydłuża czas przygotowania. Nie musimy się martwić, że piekąc ją na patelni, należy ją całą przewrócić na drugą stronę, jak to najczęściej robi się z omletem, co często, zwłaszcza niewprawnym kucharzom, owocuje połamaniem owego omletu. Frittatę wystarczy smażyć na małym ogniu i przykryć pokrywką – zaoszczędzi nam to niepotrzebnego stresu, a jajka z wierzchu i tak się zetną.

Składniki na frittatę z warzywami:

  • 6 jajek
  • 2 cebule
  • 5 średnich ziemniaków
  • spora garść pomidorków koktajlowych
  • ser camembert
  • garść groszku mrożonego (około 100 g)
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz czosnkowy, ulubione zioła

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki oraz groszek i jeszcze chwilę smażymy. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Na patelnię dodajemy pomidory, a na całość wylewamy masę jajeczną. W masę wciskamy pokrojony na kawałki ser camembert. Całość smażymy na małym ogniu, aż masa zacznie się ścinać. Frittatę przykrywamy wtedy pokrywką i smażymy do czasu, aż masa w całości się zetnie. Po usmażeniu potrawę posypujemy szczypiorkiem.

Frittata z warzywami

Zobacz inne przepisy na obiad z jajkami w roli głównej:

Jajka W Sosie Porowo-Śmietanowym

Jajka Zapiekane W Kokilkach

Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry

Jajka W Sosie Chrzanowo-Koperkowym

Zapiekanka Z Jajek

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago