Placek ziemniaczany z piekarnika
Placek ziemniaczany z piekarnika z kiełbasą, papryką i marchewką to szybki przepis na bardzo smaczny obiad. Jest pyszny, chrupiący i lekki. Jego przygotowanie zajmie nam mniej czasu niż smażenie tradycyjnych placków ziemniaczanych, a do tego jest bardziej dietetyczny i zdrowy, gdyż pieczemy go w piekarniku i nie ma w sobie tyle tłuszczu. Jeśli lubicie ziemniaki (a kto nie lubi?), to ta potrawa z pewnością wam zasmakuje. Placek podałam ze śmietaną, można również zaserwować z maślanką, sosem czosnkowym, tzatziki albo ulubioną surówką. Możecie również pokombinować z dodatkami, np. zamiast kiełbasy dodać boczek, albo w wersji wegetariańskiej w ogóle zrezygnować z wędlin.
Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na oleju. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, paprykę, marchew i cebulę z kiełbasą. Doprawiamy według uznania (ja dałam tylko sól i pieprz, ale mogą być również ulubione zioła). Całość dokładnie mieszamy. Masę rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (moja ma wymiary 25×30 cm – placek powinien nie być zbyt wysoki, maksymalnie 3-4 cm) i pieczemy w temp 180 C przez około 40 minut, aż placek się ładnie zarumieni.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…