Makaron z boczkiem w sosie brokułowym z suszonymi pomidorami i czosnkiem to pyszny przepis na szybki, aromatyczny i sycący obiad. Połączenie smaków jest bardzo udane i nigdy się nie znudzi. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wszelkiego rodzaju makarony, to danie z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Co prawda jednak jest dość kaloryczne, więc nie polecam go osobom na diecie.
Składniki na makaron z boczkiem w sosie brokułowym (3 porcje):
- około 300 g makaronu tagliatelle
- 200 g boczku (gotowany lub surowy)
- mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 250 g śmietany 18%
- 5-6 suszonych pomidorów
- mała cebula
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (może być nawet lekko rozgotowany). Następnie brokuła odcedzamy i blendujemy ze śmietaną i czosnkiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
Boczek i cebulę również kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni, aż z boczku wytopi się nadmiar tłuszczu i będzie chrupiący. Następnie dodajemy zmiksowanego ze śmietaną brokuła, przyprawy i suszone pomidory. Całość przez kilka minut dusimy na patelni. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i mieszamy z boczkiem i sosem brokułowym.
Danie podajemy od razu posypane ziarnami słonecznika.
Zajefajnie wygląda i mam nadzieję,że też tak samo smakuje.Pozdrawiam.