Ryba w zalewie słodko kwaśnej z papryką i ogórkiem konserwowym to przepyszna przekąska na każdą okazję. Sprawdzi się świetnie na świątecznym stole, podczas spotkania z przyjaciółmi czy na zwykłą kolację. Jest delikatna w smaku – lekko słodka, lekko kwaśna.
Składniki na rybę w zalewie słodko kwaśnej:
- 0,5 kg filetów rybnych (dałam dorsza)
- dwie małe papryki czerwone
- 6 ogórków konserwowych
- 3 cebule
Ciasto:
-
- jajko
- 1/3 szklanki wody
- 0,5 szklanki mąki
- sól, pieprz
Zalewa:
- 2 szklanki wody (400 ml)
- pół szklanki oleju
- pół szklanki passaty pomidorowej
- 9 łyżek octu (50 g)
- 4 łyżki cukru
- sól, pieprz, po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Rybę kroimy na małe kawałki i każdy kawałek z osobna obtaczamy w cieście. Rybę smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę podsmażamy lekko na oleju.
Wodę, ocet, olej, passatę pomidorową, cukier i przyprawy przekładamy do rondelka, mieszamy i zagotowujemy.
W dużej misce układamy warstwami: ryba, cebula, papryka i ogórki, następnie znowu ryba, cebula, papryka i ogórki – aż do wykończenia składników. Całość zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Zostaw odpowiedź