Pulpety jaglane w sosie pomidorowym
Pulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami to przepis na zdrowy i stosunkowo szybki obiad. Można podać je z ryżem albo makaronem. Za sprawą kaszy jaglanej pulpety są bardziej soczyste i lżejsze od tych tradycyjnych, a jak dla mnie nawet smaczniejsze. Do tego wyrazisty sos pomidorowy z dużą ilością warzyw sprawi, że danie jest bardzo treściwe, smaczne i lekkostrawne.
NA SOS:
Kaszę gotujemy w osolone wodzie do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Do kaszy dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy pulpety wielkości mandarynki. Smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Pulpety zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię gdzie smażyliśmy pulpety wrzucamy cebulę i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy marchew i pietruszkę. Po chwili paprykę.
Po jakiś 3-4 minutach wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec do sosu dodajemy pulpety.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…