Fit sernik na jogurcie greckim jest lekki, puszysty i bardzo pyszny. Jeśli całość podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała około 150 g i zawierała tylko 200 kcal, czyli o wiele mniej niż w tradycyjnym serniku. Także możemy zjeść taki kawałek bez żadnych wyrzutów sumienia. Choć jest to sernik bez sera, to w smaku bardzo przypomina zwykły pieczony sernik.
Składniki na fit sernik na jogurcie (tortownica o średnicy 24 cm):
Spód:
- 8 (35 g) łyżek otrębów pszennych
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
Masa sernikowa:
- 1 kg jogurtu greckiego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 4 jajka
- 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy przez ok 8 minut w 180 C. Następnie wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy.
Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Resztę składników miksujemy krótko ze sobą. Pianę z białek przekładamy stopniowo do masy sernikowej. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na otrębowy spód (lekko wystudzony, ale nie musi być zimny). Wyrównujemy i wkładamy na piekarnika. Pieczemy w 180 C przez około 45 min. Następnie uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy sernika dopóki nie wystygnie. Dzięki nie narażaniu go na gwałtowną zmianę temp powinien nie opaść zbyt radykalnie.
Dzień dobry, Pani Mileno, sernik wygląda kusząco. Proszę mi powiedzieć czy mogę zrobić z polowy porcji masę serową ?
Oczywiście, można. Lepiej wtedy zastosować mniejsza blaszkę, żeby nie był zbyt płaski.
Czy można dodać mrożone owoce, np maliny do tego sernika?
Myślę, że tak, ale nie przesadzałabym z ilością, żeby sernik nie zrobił się zbyt wilgotny, bo może nie wyrosnąć.
Czy spód po wyjęciu z piekarnika powinien być konsystencji ugotowanego budyniu?
Raczej nie, można go podpiec chwilę dłużej.