Okazyjne

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami jest bardzo aromatyczna i soczysta. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie tartego chrzanu lub ćwikły. Tak przygotowana kiełbasa jest idealna na każdą okazję: święta Wielkanocne, imprezę ze znajomymi czy zwykły posiłek. Kupując białą kiełbasę należy zwrócić uwagę na jej skład, aby miała jak najmniej dodatków typu konserwanty, barwniki czy regulatory smaku.

Składniki na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą i pieczarkami:

  • około 0,5 kg białej kiełbasy parzonej
  • 2 spore cebule
  • 200 g pieczarek
  • kilka gałązek świeżego tymianku

 

Marynata:

  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • pół szklanki wody
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz, majeranek suszony, papryka wędzona, papryka ostra, tymianek suszony

 

Przygotowanie

Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Marynatą smarujemy białe kiełbasy i odstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej 8-12 godz).

Cebule kroimy w piórka pieczarki w połówki, większe w ćwiartki. Kiełbasę wraz z całą marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę, pieczarki i gałązki tymianku. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć nakrycie, jeśli chcemy żeby kiełbasa się przyrumieniła.

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami

 

Zobacz inne przepisy na białą kiełbasę:

Zapiekanka Ziemniaczana Z Białą Kiełbasą

Gulasz Z Białą Kiełbasą I Warzywami

Biała Kiełbasa Zapiekana Z Pieczarkami I Serem

Biała Kiełbasa Zapiekana W Sosie Pieczarkowym

Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie

Biała Kiełbasa Zapiekana W Piwie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago