Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami jest bardzo aromatyczna i soczysta. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie tartego chrzanu lub ćwikły. Tak przygotowana kiełbasa jest idealna na każdą okazję: święta Wielkanocne, imprezę ze znajomymi czy zwykły posiłek. Kupując białą kiełbasę należy zwrócić uwagę na jej skład, aby miała jak najmniej dodatków typu konserwanty, barwniki czy regulatory smaku.
Marynata:
Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Marynatą smarujemy białe kiełbasy i odstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej 8-12 godz).
Cebule kroimy w piórka pieczarki w połówki, większe w ćwiartki. Kiełbasę wraz z całą marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę, pieczarki i gałązki tymianku. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć nakrycie, jeśli chcemy żeby kiełbasa się przyrumieniła.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…