Sałatka warstwowa z szynką i selerem konserwowym jest idealna na imprezę czy świąteczne spotkanie rodzinne. Wygląda bardzo efektownie i świetnie smakuje. Szybko się ją robi i w mgnieniu oka znika ze stołu. Polecam!
Składniki na sałatkę warstwową z szynką i selerem konserwowym:
- 250 g szynki konserwowej
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- 5 jajek
- słoik selera konserwowego
- spora cebula czerwona lub 2-3 małe
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Majonez, jogurt i musztardę mieszamy ze sobą. Sos doprawiamy do smaku. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Szynkę kroimy w kostkę. Selera odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka i żółtka ścieramy osobno na tarce.
W salaterce układamy składniki w kolejności:
białko jajka
kukurydza
szynka
seler
cebula czerwona
groszek
ser żółty
sos
żółtko jajka.
Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.
Zobacz inne przepisy na sałatki warstwowe:
Sałatka Gyros
Nietuzinkowa Sałatka Warstwowa
Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą
Warstwowa Sałatka Śledziowa
Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem
Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem
Zostaw odpowiedź