Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem w sosie śmietanowym z dodatkiem sera pleśniowego jest bardzo smaczna i sycąca. Jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Wszystkie składniki świetnie się komponują, tworząc wyśmienitą kompozycję smakową. Zapiekanka jest idealna na letni obiad. Można ją podać z zimnym kefirem lub maślanką.
Ziemniaki szorujemy, aby pozbyć się skórki. Większe ziemniaki przekrawamy na pół. Kalafior dzielimy na różyczki. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Boczek kroimy w niezbyt drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Ziemniaki, różyczki kalafiora i marchew przekładamy do jednej miski. Dodajemy ser pleśniowy i boczek. Całość mieszamy ze sobą. Składniki wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pierzem oraz zalewamy śmietaną. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w temp. około 180 C przez około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zdejmujemy przykrycie, całość posypujemy starym serem żółtym i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…