Ciasto Poduszkowiec to sernik połączony z ciastem czekoladowym. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego efektownie wygląda. Ciasto wychodzi delikatne i puszyste. Polecam wszystkim łasuchom!
Składniki na ciasto Poduszkowiec:
Ciasto:
- 5 jajek
- 250 g mąki
- 180 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml wody
- 4 łyżeczki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Masa serowa:
- 500 g mielonego sera
- opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g cukru
Przygotowanie
Czekoladę rozpuszczamy (w kąpieli wodnej czy mikrofalówce) i studzimy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito.
Jajka ubijamy w misce na puszystą białą masę. W trakcie ubijania dodajemy cukier. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, do jajek wlewamy strużką wodę i olej, nie zaprzestając ubijania. Dodajemy również przestudzoną płynną czekoladę. Do mieszanki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość miksujemy krótko, do połączenia się składników. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja posługuję się blaszką o wymiarach 30×23 cm, ale może być trochę mniejsza, wtedy ciasto wyjdzie wyższe po upieczeniu.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę. Na ciasto czekoladowe wyciskamy poziome i pionowe pasy, tak, aby utworzyły kratkę.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170º C, bez termoobiegu, górna i dolna grzałka, przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przepraszam, ale nie rozumiem – ten budyń wsypujemy jako proszek czy zrobiony z mlekiem? Spotkalam się z tak różnymi opcjami, że wolę zapytać 🙂
Jako proszek – w filmie jest pokazane.