Kurczak w sosie pieczarkowym
Kurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na pyszny obiad. Tak przygotowane piersi z kurczaka są niezwykle aromatyczne; o bogatym, wyrazistym smaku. A to za sprawą czosnku, sera pleśniowego i ziół. Bo sos pieczarkowy wcale nie musi być nudny i mdły!
Potrawę podaję najchętniej z makaronem, ale będzie również dobrze pasować do kaszy jaglanej.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 2 cm. Oprószamy je solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ząbki czosnku miażdżymy szerokim nożem i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy na złoty kolor, następnie wyjmujemy z patelni. Na ten sam olej wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z obu stron. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli są małe, to wystarczy je przekroić na pół). Całość smażymy kilka minut, następnie na patelnię wlewamy bulion. Po chwili do szklanki nabieramy chochlę gotującego się bulionu i mieszamy go ze śmietaną. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnię. Dodajemy również pokruszony ser pleśniowy. Kiedy się rozpuści, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy, aż sos się nieco zredukuje, około 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…