Roladki z mięsa mielonego w sosie cebulowym to niezwykle smaczny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Podane z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty smakują wyśmienicie. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, choć wymaga nieco cierpliwości. Ja zawsze przygotowuję sporą ilość roladek, żeby mieć obiad na dwa dni.
Składniki na roladki z mięsa mielonego w sosie (około 7 sztuk):
- 500 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe)
- 5 łyżek bułki tartej
- jajko
- 1/3 szklanki wody
- mała cebulka, albo pół dużej
- ogórek kiszony
- około 100 g kiełbasy
- papryka wędzona, czosnek granulowany, sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
Ponadto:
- szklanka bulionu
- spora cebula
- sos sojowy (opcjonalnie)
- łyżka mąki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez dość długą chwilę. Cebulę, ogórka i kiełbasę kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą.
Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżkę farszu z cebuli, kiełbasy i ogórka. Mięso zlepiamy i formujemy w walec. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy bulion i całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 15 minut. W trakcie duszenia roladki przewracamy na drugą stronę.
Po tym czasie roladki wyjmujemy z patelni, a sos przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie sosem sojowym. Jeśli jego konsystencja jest zbyt rzadka, wlewamy do niego łyżkę mąki rozrobioną z 1/3 szklanki zimnej wody. Jeśli chcemy uzyskać więcej sosu, można wlać na patelnię jeszcze pół szklanki wody lub bulionu. Sos gotujemy jeszcze minutę i polewamy nim roladki.
Zostaw odpowiedź