Dania główne

Karkówka pieczona w musztardzie

Karkówka pieczona w musztardzie wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna. Można ją podać na ciepło na obiad w towarzystwie gotowanych ziemniaków i np. buraczków albo poczekać, aż przestygnie i pokroić na kanapki. Pomocnym urządzeniem do pieczenia dużych kawałków mięsa jest termometr w sondą, dzięki któremu wiemy dokładnie jaka jest temperatura wewnątrz i od tego uzależniamy czas pieczenia.

Składniki na karkówkę pieczoną w musztardzie:

  • 1 – 1,2 kg karkówki wieprzowej

Marynata:

  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • czosnek granulowany, papryka ostra, rozmaryn, sól, pieprz

Przygotowanie

Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą. Karkówkę myjemy, osuszamy i smarujemy marynatą z każdej strony. Mięso odkładamy na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki. Następnie przekładamy je wraz z całą marynatą do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Po jakiś 15 minutach mięso podlewamy pół szklanki ciepłej wody. Po około pół godziny, co jakiś czas mięso podlewamy płynem, który wytworzy się w trakcie pieczenia. Karkówkę pieczemy bez przykrycia na funkcji termoobiegu do momentu, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 78 C. Jeśli nie mamy sondy, aby kontrolować temperaturę, najlepiej będzie piec je około 2 -2,5 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i karkówkę zostawiamy w nim jeszcze na 20 minut.

Jeśli mięso chcemy podać na obiad, kroimy je w plastry grubości 2-3 cm, a na bazie płynu, który wytworzył się podczas pieczenia, można przygotować sos: płyn wlewamy na patelnię, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Łyżkę mąki mieszamy z pół szklanki zimnej wody i wlewamy na patelnię. Dodajemy przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra). Sos gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty i polewamy nim plastry karkówki.

Karkówka pieczona w musztardzie

Zobacz inne przepisy na karkówkę:

Karkówka Kebabowa Z Piekarnika

Karkówka W Cebuli

Karkówka Duszona W Sosie Własnym

Karkówka Pieczona Z Ziemniakami I Cebulką

Karkówka Pieczona W Sosie

Karkówka W Sosie Ketchupowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago