Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszna i niecodzienna odmiana tej znanej wszystkim potrawy. Delikatne i elastyczne naleśniki z smakowitym, mięsno-serowo-pomidorowym farszem, obtoczone w chrupiącej panierce zawojują niejedne kubki smakowe. Jest to idealna przekąska na świąteczny czy imprezowy stół.
Składniki na krokiety po meksykańsku (12-13 sztuk):
Na naleśniki:
- 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
- szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- szklanka passaty pomidorowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili)
- 150 g sera cheddar
- sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona
Ponadto:
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- szklanka zmielonych płatków kukurydzianych
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone z czosnkiem i cebulą. Następnie dodajemy paprykę, passatę i przyprawy. Całość dusimy przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, aż passata pomidorowa nieco się zredukuje. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a kiedy będzie już chłodny dodajemy do niego starty ser i mieszamy dokładnie.
Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.
Zostaw odpowiedź