Według najnowszych badań już ponad połowa Polaków ma problem z nadwagą i otyłością. Nic dziwnego więc, że coraz to nowe diety odchudzające zyskują popularność. Niestety, restrykcyjne diety, które powodują szybką utratę wagi, zazwyczaj są niezdrowe dla naszego organizmu, a ryzyko wystąpienia efektu jo-jo jest wysokie. Jednak, aby schudnąć kilka kilo i poprawić wygląd swojej sylwetki, czasami wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i nieznacznie zmodyfikować styl życia. Przede wszystkim, należy pamiętać o tym, żeby spożywać pięć posiłków dziennie i postarać się zmniejszyć ich kaloryczność. Jako jeden z posiłków w ciągu dnia świetnie sprawdzą się świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne.
Soki wspomagające odchudzanie mogą z powodzeniem zastąpić lunch czy podwieczorek. Są pyszną, niskokaloryczną przekąską, a do tego powodują usuwanie nagromadzonych w organizmie toksyn, korzystnie wpływają na działanie naszego układu trawiennego oraz świetnie nawadniają. Najzdrowsze są świeżo wyciśnięte soki przygotowane w dobrej jakości wolnoobrotowej wyciskarce, która w odróżnieniu od sokowirówki, nie pozbawia warzyw i owoców żadnych wartości odżywczych. Ja swoje soki przygotowałam w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom H100S, o której kilka słów możecie przeczytać pod przepisami.
3 przepisy z wyciskarką wolnoobrotową Hurom H100S
Zielony sok oczyszczający i nawadniający organizm
Składniki:
- grejpfrut
- 80 g jarmużu
- ogórek długi
- średnie jabłko
Przygotowanie
Grejpfruta obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Jarmuż i ogórka kroimy w 3-4 cm paski; z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w ósemki. Wszystkie składniki umieszczamy w wyciskarce i uruchamiamy urządzenie.
Fioletowy sok przeciwnowotworowy, który oczyszcza organizm z toksyn
Składniki:
- 2 buraki
- 2 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Warzywa umieszczamy w wyciskarce i uruchamiamy urządzenie.
Sok z burakiem najlepiej odstawić na jakieś pół godziny po przygotowaniu, gdyż spożywany od razu może podrażnić żołądek.
Pomarańczowy sok przyspieszający pracę układu trawiennego i uzupełniający niedobór witamin
Składniki:
- ćwiartka kapusty
- 2 marchewki
- pomidor
- pół cytryny
Przygotowanie
Kapustę i marchew kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Pomidora i obraną ze skórki cytrynę w ósemki. Wszystkie składniki umieszczamy w wyciskarce i uruchamiamy urządzenie.
Powyższe przepisy są inspiracją do tworzenia własnych kompozycji. Posiadając wyciskarkę macie w zasadzie nieograniczone możliwości i codziennie możecie przygotowywać sok z innych warzyw i owoców.
Jeśli zastanawiacie się nad zakupem wyciskarki i szukacie odpowiedniego sprzętu, warto wziąć pod uwagę wyciskarkę wolnoobrotową firmy HUROM. Miałam okazję przetestować model H100S i bardzo przypadł mi do gustu.
Jak możecie zobaczyć na zdjęciach, wyciskarka ma bardzo ładny, nowoczesny design. Oprócz czarnego ten model wstępuje jeszcze w kolorze czerwonym i kości słoniowej. Łatwo się ją składa i jest prosta w czyszczeniu; wystarczy elementy opłukać pod bieżącą wodą. Soki w niej przygotowane są smaczne i mają bardzo intensywny kolor. Ponadto jej praca jest stosunkowo cicha, na pewno o wiele cichsza niż innych wyciskarek niższej jakości. HUROM H100S posiada sitko do soków gęstych i klarownych, a także przystawkę do lodów, dzięki której można przygotować np. pyszny sorbet.
Jeśli planujecie zakup dobrej jakości wyciskarki wolnoobrotowej, myślę że HUROM H100S będzie trafnym wyborem.
Zostaw odpowiedź