Ciasta i desery

Tiramisu dla dzieci – bez kawy, alkoholu i surowych jajek

Tiramisu dla dzieci (i dorosłych oczywiście) to inspirowany włoskim przysmakiem deser, tylko w wersji „bezpiecznej” – bez kawy, alkoholu i surowych jajek. Jest równie smaczny, a może nawet smaczniejszy niż jego klasyczny odpowiednik, a przygotowując go np. na przyjęcie mamy pewność, żeby każdy z gości będzie go mógł bezproblemowo skosztować. Tiramisu przygotowuje się błyskawicznie, wystarczy 15 minut i jest gotowe. Z tym, że potem należy odczekać kilka godzin, aby stężało w lodówce. Jeśli natomiast nie mamy tyle czasu, deser można przygotować w pucharkach, wystarczy połamać biszkopty na mniejsze kawałki.

Składniki na tiramisu dla dzieci:

  • 0,5 kg sera mascarpone

  • 400 ml śmietany 30%

  • 200 g biszkoptów podłużnych

  • 100 g cukru (pół szklanki)

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej

  • łyżeczka olejku migdałowego (najlepiej bez sztucznych aromatów)

  • 2 łyżki kakao

 

Przygotowanie

Kawę zbożową zaparzamy w szklance wody i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę (schłodzoną w lodówce) ubijamy na wysokich obrotach robota na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Kawę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy do niej olejek migdałowy i mieszamy. W kawie nasączamy biszkopty, które układamy obok siebie na dnie blaszki do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) lub innego płaskiego naczynia. Na nich rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone i znów układamy biszkopty nasączone kawą. Następnie rozsmarowujemy pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy kakao. Deser odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężał.

Tiramisu dla dzieci

Zobacz inne przepisy na desery z serkiem mascarpone:

Księżniczka – Szybkie Ciasto Bez Pieczenia

Krakersiak Z Orzechami – Ciasto Bez Pieczenia

Bananowa Krówka – Błyskawiczne Ciasto Bez Pieczenia

Deser Rajska Chmurka

Ciasto Bez Pieczenia „Niebiańska Chmurka”

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago