Karkówka po cygańsku to pyszne danie na rodzinny obiad albo na imprezę czy święta. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i soczysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek pieczarek, cebuli i papryki konserwowej wzbogaca jej smak, a lekko pikantna zalewa pomidorowa jeszcze bardziej go podkręca. Prawdziwe niego w gębie, zasmakuje wszystkim mięsożercom!
Składniki na karkówkę po cygańsku:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 100 g papryki konserwowej
- pół szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Zalewa:
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego (jeśli nie macie, można pominąć)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pól szklanki ketchupu pikantnego
- 90 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek)
- łyżka musztardy
- 2 łyżki cukru
- czosnek granulowany, papryka ostra, sól i pieprz
Przygotowanie
Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Obsypujemy wszystkimi przyprawami i odstawiamy przynajmniej na pół godziny do lodówki (można na więcej). Po tym czasie mięso obtaczamy w mące. Wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i obsmażamy przez około półtora minuty z każdej strony. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, cebule w piórka, paprykę w paski. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso, na nie pieczarki, cebulę i paprykę, a całość zalewamy zalewą. Karkówkę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C (tryb góra-dół) przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
Zobacz inne przepisy na karkówkę wieprzową:
Karkówka Pieczona W Musztardzie
Karkówka Kebabowa Z Piekarnika
Kotlety Z Karkówki Marynowane W Mleku I Cebuli
Karkówka Duszona W Sosie Własnym
Karkówka Pieczona Z Ziemniakami I Cebulką
Gulasz Z Karkówki Z Warzywami
Zostaw odpowiedź